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1 ComReg’s Response 

 
 
BCI Ownership and Control Policy Consultation 
 

 

ComReg appreciates the opportunity to contribute to the above consultation. In 
general, the consultation deals with the contractual relationships between 
broadcasters and the BCI.  These are not issues which ComReg would normally 
comment on.  However, Question 4, page 21 of your consultation paper raises a 
question which includes a reference to broadcasting transmission platforms which do 
come under ComReg’s remit.  

 

As we understand it, under the terms of their contracts with the BCI, all radio and 
television broadcasters are obliged to notify, and obtain the consent of, the BCI prior 
to implementing changes to their ownership and control structures.  Section 6(2)(h) 
of the Radio and Television Act, 1988 requires the BCI to have regard to: “the 
desirability of allowing any person, or group of persons, to have control of, or 
substantial interests in, an undue amount of communications media in a specified  
area”. 

 

Question 4 asks: Which of the following should be excluded from the definition of 
‘communications media’?   

(a) A Broadcaster who supplies a compilation of Programme Material which is 
broadcast in the State; 

(b) A programme production company which produces programmes which are 
broadcast in the State; 

(c) An advertisement production company which produces advertisements which 
are broadcast in the State;  

(d) The publisher of a newspaper which is displayed for sale in the State; 
(e) The publisher of a magazine which is displayed for sale in the State;  
(f) An advertising agency which produces advertisements which are broadcast in 

the State, or which acts as a media buyer in respect of the broadcast of 
advertisements in the State;  

(g) A public relations company which carries on business in the State; 
(h) A music publisher which publishes music which is displayed for sale or 

broadcast in the State; 
(i) A distributor of recorded music which distributes recorded music in the State;  
(j) A provider of a broadcasting service platform for the transmission of 

programme material in the state; 
(k) A person who has a substantial interest in a person listed in (a) to (j) above. 
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ComReg is of the opinion that j) a provider of a broadcasting service platform for 
the transmission of programme material in the state should be excluded from the 
BCI’s definition of communications media.  ComReg notes that broadcasting 
transmission platforms are excluded from the definition of “communication media” 
in the BCI Ownership and Control Policy (2001) which it defined it as follows:   

 
“Communications Media” – includes all broadcasting services (including sound 
broadcasting services) in the State or the publication of any newspaper, magazine 
or journal in the State. 
 

ComReg’s concern is that adding broadcasting transmission platforms could create 
regulatory confusion.  As recognised in the consultation paper any merger involving 
broadcasting platforms is already covered by Section 23 of the Competition Act, 
2002 which includes “a business of providing a broadcasting service or a business 
of providing a broadcasting services platform”  in its definition of a media business.   
 
The new EU Regulatory Framework for Electronic Communication introduced in 
2003 also covers electronic communications networks and services used for 
broadcastingi.  Entities providing or planning to provide such networks or services 
are already obliged to notify ComRegii and are subject to the conditions of a general 
authorisationiii.  Furthermore where entities in certain markets are identified as 
having significant market power (SMP) ComReg is obliged to impose one or more 
regulatory obligations on the SMP operatoriv. Entities using spectrum for 
broadcasting transmission are also subject to ComReg licence conditionsv.  
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